Cele mai importante si cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiovasculare:
Durerea toracica sau disconfortul toracic- poate dura mai putin de o secunda sau cateva zile ori saptamani. Poate aparea frecvent sau rar, sporadic sau previzibil. Cele mai frecvente cauze ale durerii toracice sunt boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, starile anxioase sau de panica, astmul bronsic, pneumonia, pericardita, spasmul arterelor coronare, disectia de aorta.
Palpitatiile- semn al bolilor de inima- traduse prin resimtirea propriilor batai ale inimii, reprezinta un simptom intalnit adesea. Majoritatea bolnavilor le descriu fie ca „pauze” ale ritmului cardiac (urmate mai mereu de perceperea unei batai intense), fie ca perioade de batai cardiace rapide si/sau neregulate. Cei mai multi pacienti care prezinta palpitatii au, de fapt, un anumit tip de aritmie cardiaca. Uneori, palpitatiile pot semnala prezenta unei aritmii mult mai periculoase, tahicardia ventriculara. Din acest motiv, nu trebuie ignorate. Aritmiile care pun viata in pericol se intalnesc de obicei la pacientii care au o boala cardiaca preexistenta, fiind important sa se identifice cauza palpitatiilor la cei cunoscuti cu boli cardiace. Acelasi lucru este valabil in cazul persoanelor cu palpitatii care au factori semnificativi de risc pentru boli cardiace (istoric familial, fumatorii, colesterol crescut, supraponderalii sau obezii, sedentarii).
Ameţelile pot trăda o afecţiune vasculară- ameţeala poate avea multe cauze, incluzând anemii si alte boli hematologice, deshidratare, infecţii virale, repaus prelungit la pat, diabet, boli tiroidiene, tulburari gastrointestinale, boli hepatice, renale, vasculare, neurologice. De asemenea, episoade vasovagale (lesin), insuficienţă cardiacă şi aritmii cardiace.
Leşinul sau pierderea cunostintei- leşinul reprezintă pierderea bruscă si temporară a cunostintei. Deşi cele mai multe ori, nu indica o problema medicala grava, uneori, poate indica o afectiune periculoasa. Cauzelele care pot provoca leşinul se grupeaza in patru mari categorii: neurologice, metabolice, vasomotorii şi cardiace. Dintre acestea, doar leşinul cardiac evoluează frecvent spre moarte subită.
Oboseala si letargia pot fi simptome ale unor boli cardiace, in special ale insuficientei cardiace.
Dispneea sau dificultatea respiratiei (sforăitul) este cel mai adesea manifestarea unei boli pulmonare sau cardiace. Bolile pulmonare care au ca simptom dispneea sunt astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita, pneumonia sau pleurezia (acumularea de lichid intre foitele pleurei). Ceea ce trebuie retinut este faptul ca dispneea este aproape intotdeauna un semn de boala, astfel incat este obligatorie examinarea medicala.Insuficienta cardiaca si boala coronariana au adesea ca simptom dispneea. Cei care suferă de insuficienţă cardiacă prezintă dispnee in timpul efortului fizic sau în pozitia intins in pat pe spate (decubit dorsal).
Dureri sau crampe in membrele inferioare (picioare) in timpul mersului ori exercitiilor fizice, care se ameliorează sau dispar la repaus şi senzaţia de rece sau amorţeli la nivelul picioarelor, în special noaptea indică faptul că arterele care irigă membrele inferioare sau superioare sunt parţial sau total obstruate (astupate), cel mai frecvent din cauza aterosclerozei.